شیراز شهری پر از زیبایی های تاریخ و فرهنگ ایرانی که هر کسی را وسوسه میکند تا سفری به یاد ماندنی را به این شهر داشته باشد، سفری در دالان تاریخ با گذر از عظمت و شکوه ایران باستان تا معماری های بی بدیل دوران زندیه و قاجار، میتوانی ساعتها رهسپار خیابان هایش شوی تا لحظاتی به شیرینی طعم فالودههایش در خاطرت نقش ببندد و با عطر بهار نارنج هایش به اشعار زیبای حافظ و سعدی گوش جان بسپاری ،همهی اینها در کنار هم تجربهای فراموش نشدنی را برایتان رقم خواهد زد.
جاهای دیدنی شیراز : مکان های مذهبی
بارگاه شاهچراغ
یکی از معروف ترین مکان های مذهبی شیراز که تقریبا همه با آن آشنایی داریم، آرامگاه احمد ابن موسی کاظم (ع) برادر امام رضا یا شاهچراغ است. این آرامگاه در دوره اتابکان فارس در حدود قرن 6 هجری قمری ساخته و تا به امروز بارها بازسازی و مرمت شده که اصلی ترین این مرمت ها در سال ۷۴۵ قمری ملکه تاشی خاتون مادر حاکم فارس، بارگاه را بهسازی کرد و علاوه بر ساخت مدرسه ای در این مکان، محلی برای استراحت و خورد و خوراک مسافران در نظر گرفت. همچنین در زمان نادر شاه کل این بنا مرمت شده و قندیل طلایی 72 مثقالی به بارگاه شاهچراغ اهدا کرد، ولی در زلزله ای که در سال 1239 در شیراز رخ داد این بنا خراب شد که با فروختن قندیل طلا این مقبره را مرمت و بازسازی کردند. و اکنون یکی از مهم ترین جاهای دیدنی شیراز محسوب می شود.
مسجد وکیل
یکی از قدیمیترین مساجد شیراز، مسجد وکیل است که در دورهی کریم خان زند، با استفاده از بهترین مصالحی که در آن زمان در دسترس بوده ساخته شده است. این مسجد به قدری زیباست که پیر لوتی در سفرنامه خود به نام "به سوی اصفهان" از این بنای مذهبی تاریخی به عنوان "کاخ لاجوردی و فیروزه فام" یاد کرده است. این مسجد در کنار بازار وکیل و حمام وکیل قرار دارد که آنها نیز از آثار تاریخی و جاهای دیدنی شیراز مربوط به دوره زندیه هستند.
مسجد نصیر الملک
از جاهای دیدنی شیراز که در مسافرت به شیراز نباید به هیچ عنوان آن را از دست بدهید، مسجد نصیر الملک است که بازی نور و رنگ در فضای این مسجد هر کسی را مدهوش خود میکند و با نام مسجد صورتی نیز شناخته می شود. بنیان گذار این مسجد میرزا حسنعلی خان نصیرالملک و معمار آن علی اکبر قوام الملک بوده و تاریخ ساخت آن به دوران قاجار بازمیگردد. برای دیدن این مسجد بسیار زیبا می توانید به آدرس شیراز، خیابان لطفعلی خان زند، کوچه نصیرالملک، کوچه تریاکچی مراجعه کنید.
مسجد جامع عتیق
مسجد جامع عتیق که به آن مسجد جمعه و مسجد آدینه نیز میگویند، به عنوان قدیمی ترین مسجد شیراز شناخته میشود. این مسجد که اولین هسته مذهبی شهر شیراز نیز به حساب می آید، تنها یک مکان مذهبی نبوده بلکه زمانی عملکرد اجتماعی سیاسی نیز داشته است. بر خلاف سایر مسجدهای شیراز، مسجد عتیق بسیار ساده است و فقط قسمت هایی از آن با کاشیهای آبی تزیین شده است و جلوه ای زیبا به آن داده است. این مسجد تاریخی در کنار حرم شاهچراغ واقع شده و یکی از دربهای ورودی این مسجد داخل حیاط حرم است.
کلیسای شمعون غیور
کلیسای شمعون غیور که به آن کلیسای زند نیز می گویند متعلق به دوران حکومت رضا شاه می باشد و نام آن را از شمعون قانوی، حواری دهم و یکی از دوازده یار حضرت عیسی (ع) که طبق روایاتی در ایران کشته شده است گرفته اند. کلیسا این با رعایت جزییات معماری ایرانی یکی از زیباترین کلیساهای کشور در بین جاهای دیدنی شیراز به شمار میرود. سقف نمازگاه، طاق ضربی آجری است و با نقشههای مهندسی ریز و بسیار ظریف، استفاده از پنجرههای رنگارنگ برای دریچه ها و استفاده از درها و پنجرههایی که در خانههای قدیمی شیراز بسیار میتوان دید. ساخت این کلیسا در سال 1317 پایان یافته و بنیانگذار و اولین کشیش آن رالف نارمن شارپ، خاور شناس و دانشمند معروف انگلیسی بود.
مسجد مشیر
یکی از زیباترین مساجد شیراز، مسجد مشیر به شمار میرود که بین سالهای 1265 تا 1274 هجری قمری توسط "میرزا ابوالحسن خان مشیرالملک" ساخته شده. این مسجد تاریخی و دیدنی در خیابان قاآنی شمالی، در محله بازار ارامنه قرار دارد. در پیشانی شبستان طاق نمای بسیار زیبا با ارتفاع زیادی است که آیات قرآنی با خطوط درشت ثلث عالی بر آن نوشته شده و بالای این شبستان دو گلدسته کاشیکاری، ساخته شده است.
مسجد نو یا مسجد اتابک
مسجد نو شیراز یا مسجد اتابک که یکی از مسجدهای به جا مانده از دوره اتابکان است، دومین مسجد با ارزش تاریخی در شیراز محسوب میشود. این مسجد در سال 1310 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید، همچنین مسجد اتابک با داشتن 20 هزار مترمربع مساحت، بزرگترین مسجد ایران محسوب میشود.
جاهای دیدنی شیراز : آرامگاهها
آرامگاه کوروش در پاسارگاد
بدون شک نیاز به معرفی آرامگاه بزرگ مرد تاریخ، کوروش کبیر نیست و همه این شخصیت بزرگ و تاثیرگذار را میشناسند. آرامگاه کوروش در پاسارگاد، حدود 130 کیلومتری شمال شیراز ساخته شده. محوطه پاسارگاد که در سال 546 قبل از میلاد مسیح ساخته شده، متاسفانه امروزه دچار بیمهری عدهای شده و به جز آرامگاه کوروش از این کاخ قدیمی چیزی به جای نمانده است. برای دیدن این آرامگاه نیازی به داشتن عشق به تاریخ و شخصیت های آن ندارید، فقط دو چشم و یک قلب آزاد میخواهید.
حافظیه
حافظیه یا آرامگاه حافظ در شمال شهر شیراز و در جنوب دروازه قرآن واقع شده و آرامگاه حافظ شیرازی شاعر گرانقدر و نام آشنا را در خود جای داده است. مساحت این مجموعه 2 هکتار است و از دو بخش اصلی صحن جنوبی و شمالی تشکیل شده است. به جز این دو صحن، در بخشهای شرقی و غربی حافظیه قبرهای بیشتری وجود دارد که اکثر آنها مربوط به شعرا و عرفای دورههای مختلف هستند. دو بخش شرقی و غربی حافظیه در سالهای اخیر جهت بازدید عموم گشوده شدهاند و پیش از این دسترسی به آنها محدود بود. حافظیه یکی از جاهای دیدنی شیراز در شب است که حال و هوای عارفانه ای دارد و روح تان را جلا می دهد.
سعدیه
یکی دیگر از شاعران به نام و تاثیرگذار در زبان فارسی سعدی شیرازی بوده است که در سال 606 هجری قمری چشم به جهان گشود. استاد سخن، پادشاه سخن، شیخ اجل و استاد مطلق سخن فارسی تنها بخشی از القابی است که به سعدی نسبت داده اند. سعدی در سال ۶۹۰ هجری قمری در شیراز درگذشت و آرامگاه وی در شیراز قرار دارد. سعدیه نیز از جاهای دیدنی شیراز برای علاق همندان به شعر وادب قارسی است.
آرامگاه خواجوی کرمانی
این آرامگاه در شمال شیراز، در دامنه کوه صبوی و در ابتدای جاده شیراز-اصفهان، در تنگ اللهالکبر واقع شده و دلیل معروفیت آن،معماری چشم گیر آن است. آرامگاه خواجوی کرمانی به دروازه قرآن مشرف می باشد و آب چشمه رکن آباد از کنار این مقبره میگذرد این آرامگاه در سال 1315 با اعتبارات اداره فرهنگ فارس ساخته شد. محل آرامگاه در محوطهای بدون سقف قرار دارد که در وسط این محوطه سنگ قبری است که بالای آن محدب و دارای برآمدگی است.
آرامگاه شیخ روزبهان
آرامگاه شیخ روزبهان در محله درب شیخ، جنوب خیابان لطفعلیخان زند، در محوطه سه پله سنگی قرار دارد که به ایوانی بدون سقف منتهی میشود و در اطراف ساختمان کشیده شده است. پس از آن ایوان سقفی را میتوان دید که در ادامه آن ایوانی دیگر با عرض کمتر و قبر شیخ و آرامگاه دو تن از فرزندان و فرزندزادگان وی در آنجا قرار دارد.
آرامگاه باباکوهی شیراز
در رشته کوههای شمالی شهر شیراز و در سمت چپ دروازه قرآن، کوهی به نام "باباکوهی" قرار دارد که این نامگذاری به خاطر جای گرفتن آرامگاه باباکوهی یکی از بزرگان و مشایخ اواخر سده چهارم هجری قمری به نام باباکوهی به این نام خوانده میشود. شیخ ابوعبدالله بن عبیدالله شیرازی که به دلیل خلوت گزینی در کوه به این لقب نامیده شده، در سال 337 هجری قمری به دنیا آمد و در سال 442 هجری قمری درگذشت.
آرامگاه علی بن حمزه
یکی از بناهای تاریخی و مذهبی شهر شیراز آرامگاه علی بن حمزه می باشد. این آرامگاه متعلق به شاه میرعلیبن حمزه بن موسی کاظم است که در خیابان حافظ و در نزدیکی رودخانه خشک واقع شده. آرامگاه علیبن حمزه در دوره دیلمیان و به دست امیر عضدالدوله دیلمی ساخته شده و در دوره تیموریان بخشهایی از آن بازسازی شده است.
آرامگاه بی بی دختران شیراز
این آرامگاه که در شمال مسجد مشیر قرار دارد، در تیر ماهِ سالِ 1347 با شماره ثبت 422 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. این آرامگاه در زمان زندیه ساخته شده است و دستور ساخت آن را زنی از سلاطین وقت صادر کرد. بنای مذکور بعدها بر اثر زلزله تخریب شد تا اینکه محمد قلی خان ایلخانی آن را بازسازی کرد. ساختمان فعلی بی بی دختران یا امامزاد ام عبدالله مربوط به دوره ایلخانی است. این آرامگاه در کوچهای فرعی از خیابان شهید دستغیب در پشت مسجد بیتالعباس در نزدیکی مسجد ایلخانی قرار گرفته است.
آرامگاه سید تاج الدین غریب
آرامگاه سید تاج الدین غریب متعلق به دوره قاجار میباشد و با گنبدی نیلوفری، رو به شمال و در کوچهای منتهی به بازار میوه فروشها، واقع در دروازه کازرون قرار دارد. در سردر ورودی این آرامگاه از کاشیهای هفت رنگ با تصاویری از گل و بوته استفاده کرده، روی برخی از آنها تعدادی از آیات قرآنی و احادیث را به خط ثلث نوشته اند و روی بعضی تصاویری از واقعه کربلا را میتوان دید. روی در ورودی چوبی نیز احادیثی با استفاده از هنر منبت کاری حک شده است. بالای درب ها، پنجرهای مشبک، قطعات چوب و شیشههای رنگی وجود دارد و در پشت در، راهرویی به شکل هشت ضلعی است که در سقف آن از کاشی یک رنگ استفاده کردهاند.
آرامگاه سیبویه شیراز
این آرامگاه که در محله سنگ سیاه شیراز قرار دارد، مقبره دانشمند ایرانی به نام ابوبشر عمرو بن عثمان بن قنبر سیبویه مشهور به سیبویه شیرازی است. آرامگاه سیبویه در سال ۱۳۵۳، توسط انجمن آثار ملی ایران ساخته شد. با طول هشت و عرض پنج متر، بنای آرامگاه از طاقنمایی تشکیل شده که با کاشیهای معرق اثر هنرمندان خراسانی تزیین شده است. شهرداری شیراز نیز در اطراف بقعه محوطه زیبایی را ایجاد کرده و باعث دوچندان شدن زیبایی این محیط شده است.
آرامگاه محمد بن خفیف شیرازی
آرامگاه محمد ابن خفیف شیرازی عارف قرن سوم و چهارم هجری که امروزه در پشت بازار وکیل شیراز قرار دارد و کتابخانهای عمومی به نام "کتابخانه عمومی عبدالله خفیف" کنار آرامگاه او بنا شده است. وی که از عارفان و مشایخ بزرگ صوفیه و موسس سلسله خفیفیه بود، از گوشه نشینان و عارفانی بود که سالهای زندگی خود را صرف خودشناسی کرده بود و در سال 371 درگذشت و جسد او را در خانه اش به خاک سپردند.
آرامگاه شاه شجاع
در شمال غربی حافظیه، در نزدیکی هفت تنان و در کنار بلوار هفت تن آرامگاه شاه شجاع قرار دارد. شاه شجاع در سال 786 هجری قمری و در سن 53 سالگی درگذشت و جسد او بنا به وصیت خود در پای کوه چهل مقام (مکان فعلی آرامگاه وی) به خاک سپرده شد. در سال 1338 علی سامی کسی که بازسازی سعدیه و حافظیه را بر عهده داشت با همت انجمن آثار ملی، آرامگاه موجود را روی قبر بنا کردند.
جاهای دیدنی شیراز : مکان های تاریخی
پاسارگاد
یکی از یادگارهای بسیار با ارزش از دوران هخامنشی مجموعه پاسارگاد که در نزدیکی شهری به نام پاسارگاد قرار دارد. آثار تاریخی که در این مجموعه قرار دارند عبارتند از: باغ پادشاهی پاسارگاد، کاخ دروازه، کاخ بار عام، کاخ اختصاصی، دو کوشک، آرامگاه کمبوجیه، کاروانسرای مظفری و آبنماهای باغ شاهی. اما ناگفته نماند که محبوب ترین و برجسته ترین اثر تاریخی موجود در پاسارگاد آرامگاه کوروش است. این مجموعه که به گفته مورخ مشهور هرودوت در سال 526 پیش از میلاد ساخته شده، در تیر ماه سال 1383 به عنوان پنجمین اثر تاریخی ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
تخت جمشید
تخت جمشید یک بنای تاریخی نام آشنا مربوط به دوران هخامنشیان است که روی صفحهای به مساحت 125000 متر مربع بنا شده و یکی از بهترین جاهای دیدنی شیراز است، این صفحه که بالای صخرهای است که از سمت شرق به کوه مهد یا کوه رحمت میرسد و از شمال، جنوب و مغرب، درون جلگهی مرودشت قرار دارد. این بنای تاریخی که دیدن آن برای هر ایرانی بسیار ضروری است از نظر طولی برابر با آکروپولیس در آتن است، اما عرض آن پنج برابر آکروپولیس میباشد.
نقش رستم
مجموعه نقش رستم در 6 کیلومتری تخت جمشید، در کوه حاجیآباد که به آن نقش رستم هم گفته می شود قرار دارد و آثار باستانی سه دوره تاریخی ایلامی مربوط به 600 تا 2000 قبل از میلاد، آثار دوره هخامنشی 600 تا 330 قبل از میلاد مسیح و مکان های تاریخی مربوط به دوران ساسانی 224 تا 651 سال بعد از میلاد مسیح را درون خود جای داده است.
کعبه زرتشت
کعبهی زرتشت سازهای سنگی در نقش رستم، کنار روستای زنگیآباد، در شهرستان مرودشت فارس است. این بنای تاریخی روبروی مقبره های موجود در نقش رستم واقع شده. تاریخ ساخت این بنای مهم به طور حدودی به 520 سال قبل از میلاد مسیح باز میگردد.
گهواره دید
گهواره دید که به آن گهواره عضد نیز میگویند، یک بنای قدیمی مربوط به دوره دیلمان، واقع شده در بالای کوه در سمت چپ تنگ اللهاکبر واقع شده. این بنای تاریخی در سال 1352 ثبت ملی شد و هر ساله تعداد زیادی از دوستداران آثار باستانی را به طرف خود میکشاند.
عمارت دیوانخانه شیراز
عمارت دیوانخانه قوام ملکی که یکی از بناهای تاریخی و جاهای دیدنی شیراز است، در اطراف ارگ کریم خان واقع شده و در زمان های قدیم به آن "عمارت دیوانخانه کریم خان زند" میگفتند. این عمارت زیبا شامل یک تالار بزرگ و دو ستون چوبی در ورودی آن است. البته بهتر است بدانید که در گذشته به جای این ستون های چوبی دو ستون سنگ وجود داشته که توسط آقا محمد خان قاجار به تهران منتقل شدند.
نقش رجب
در 3 کیلومتری شمال تخت جمشید و در سمت راست جاده، روبروی راهی که به نقش رستم می رسد، داخل شکاف یک کوه سنگ نگاره های نقش رجب واقع شده که دیدن آن ها خالی از لطف نیست. سنگ تراشه های این بنای تاریخی عبارتند از 4 نقش برجسته مربوط به تاجگذاری اردشیر بابکان در سال 224 میلادی و نقش دیگری مربوط به کردیر موبد بزرگ و قدرتمند در اوایل دوره ساسانی که در زمان 5 پادشاه زندگی کرده است.
حمام وکیل
یکی از بناهای تاریخی زیبا شیراز مربوط به دوره زندیه که به دستور شخص کریم خان زند در سال 1187 ساخته شده، حمام وکیل می باشد. عظمت و شکوه این اثر باستانی خیره کننده است و هر بیننده ای را محصور خود میکند. سبک و روشهای معماری و آرایهها و نقوش تزیینی به کار رفته در آن نیز به عنوان نمونه ای از عمارات مهم، حیرتآور و تحسین برانگیز حکومت زندیه میباشد.
خانه شاپوری
خانه شاپوری که به اوایل دوره پهلوی تعلق دارد در شیراز، خیابان انوری، روبروی خیابان اهلی واقع شده است و ساخت آن از سال 1310 تا 1315 طول کشیده و توسط استاد ابوالقاسم مهندسی ساخته شده است. این ساختمان متعلق به عبدالصاحب شاپوری از تاجران بزرگ شیراز بوده و امروزه خانه و باغ شاپوری، نمونهای ارزشمند از دوران خود به حساب میآید، چرا که نمایانگر نوآوری و ابداع در طراحی پلان، نما و سازه است، همچنین نوآوریهای به کار رفته در ساختار باغ، آن را به یک باغ ایرانی اروپایی تبدیل کردهاند.
مدرسه خان
این مدرسه که برای استاد بزرگ آن زمان، ملاصدرا ساخته شد و امکانات لازم برای تدریس او فراهم آمد. مدرسه خان که در خیابان لطفعلی خان زند، محله اسحاق بیگ قرار گرفته است یکی از بزرگترین و معروفترین مدارس شهر شیراز و استان فارس است. دو کتیبه که در این مدرسه روی سر در و دهلیز ورودی قرار داده شده اند تاریخ 1024 را نشان می دهند و وقفنامه ای که مربوط به این مدرسه است نشان دهنده این است که الله وردی خان قصد داشته این مدرسه را بسازد، اما در نیمه راه میمیرد و پسر امام قلی خان وظیفه ساخت این بنای مهم را بر عهده می گیرد.
دروازه قرآن
دروازه قرآن شیراز یکی از بناهای بسیار معروف شیراز است که به دستور عضدالدوله دیلمی ساخته شده و قرآنی در بالای این دروازه قرار داده شده تا وقتی مسافرین از زیر آن عبور می کنند، سفرشان به سلامت باشد. این بنای تاریخی توسط کریمخان زند مورد بازسازی قرار گرفت، اتاقی در بالای آن ساخته شد و دو جل قرآن بزرگ نفیس به خط سلطان ابراهیم بن شاهرخ تیموری درون آن جای دادند. این قرآن ها به "قرآن هفده من" معروف هستند و در حال حاضر در موزه پارس شیراز نگهداری میشود. همچنین دروازه قرآن از مکان های دیدنی شیراز در شب است که شبها میتوانید در کنار دروازه قرآنقدم بزنید، یا همراه خانواده و دوستان پیک نیکتان را پهن کنید. دستفروشان و بلال فروشان در شب های شیراز حال و هوای شب شما را به کلی تغییر میدهند.
بازار وکیل
یکی از جاهای دیدنی شیراز بازار وکیل است که شما با رفتن به این مکان میتوانید با یک تیر چند نشان بزنید؛ یعنی در نگاه اول از دیدن یک بازار تاریخی مربوط به دوره زندیه لذت ببرید، با مردم شیراز در فضای صمیمی بازار قدم بزنید و صحبت کنید و از طرفی اگر دوست داشتید خرید کنید. بهترین مکان برای خرید صنایع دستی و سوغات شیراز و به طور کلی استان فارس میتواند همین بازار وکیل باشد.
ارگ کریم خانی
ارگ کریم خانی که به آن زندان کریم خان نیز گفته می شود در سال 1108 هجری قمری به دستور کریم خان زند ساخته شد و از نظر معماری یکی از آثار برجسته دوران زندیان محسوب می شود. این ارگ که در سال 1350 به میراث فرهنگی واگذار شد و بعد از مرمت برای بازدید گردشگران در نظر گرفته شده است.
تخت طاووس یا شهر باستانی استخر
ویرانه های شهر تاریخی استخر که به آن تخت طاووس هم گفته میشده است در 7 کیلومتری تخت جمشید قرار دارد و آثار به جا مانده از این شهر شامل دروازه سنگی، ستون ها، دیوارهای سنگی و... به دوران هخامنشیان تعلق دارد. این شهر که بازمانده سازههای اسلامی، ساسانی و اشکانی در آن پیدا شده است تا پایان سلسله ساسانیان شهری زیبا و با شکوه بوده، اما بعد از حمله اعراب و اعتراض و شورش پیاپی مردم این شهر، همه قتل عام شدند و از آن زمان فقط ویرانه ای باقی مانده است.
تل باکون
تل باکون ناحیه باستانی است که در نزدیکی تخت جمشید قرار دارد و سفالهای نقش دار یافت شده در این منطقه بسیار زیبا و معروف هستند. این سفالها که دارای نقشهای استیلیزه و مینیمال هستند از نظر هنری ارزش بسیار زیادی دارند، طوری که بهترین نمونه سفالهای نقش دارد جهان مربوط به این ناحیه هستند.
تل شقاء
یکی از آثار باستانی مهم اطراف شیراز تل شقاء است که در 17 کیلومتری تخت جمشید واقع شده و یکی از آثار تاریخی به جا مانده از دوران باستان است. برای دیدن این اثر تاریخی می توانید به غرب روستای خیرآباد تخت جمشید سر بزنید.
خانه فروغ الملک قوامی
این خانه در سال 1310 و در اوایل دوره پهلوی و اواخر دوره قاجار توسط فروغ الملک قوامی در زمینی به مساحت 1020 متر مربع ساخته شده است و در کنار آرامگاه بیبی دختران واقع شده است. این خانه در سه طبقه و شامل زیرزمین، طبقه همکف و طبقه اول ساخته شده که دارای دو بخش بیرونی و اندرونی با دو حیاط جداگانه، عمارت شاهنشین، حوضخانه، حمام، آشپزخانه و… است. همچنین این ساختمان در زمانی که پر رونق بوده کاربرد های زیادی مانند مسکونی، پاسدارخانه، آشپزخانه، اصطبل، حمام و... داشته است. خانه فروغ الملک قوامی در حال حاضر به عنوان موزه هنور مشکین فام شناخته می شود.
جاهای دیدنی شیراز: باغهای تاریخی
باغ تخت شیراز
باغ تخت شیراز یک نمونه کامل از باغ های باشکوه ایرانی در قرن پنجم است. با اینکه قرن ها از ساخت این باغ می گذرد، استحکامش را حفظ کرده. این باغ بسیار زیبا یک ساختمان 9 طبقه دارد توسط اتابک قراچه در سال 480 هجری قمری بنا شده و به همین دلیل در مواردی به آن باغ قراچه نیز میگویند.
باغ ارم
یکی از باغ های بسیار معروف ایران که در شیراز واقع شده باغ ارم است که دارای چند بنای تاریخی و باغ گیاه شناسی می باشد. این باغ در زمان سلسله های زیادی مانند اینجو و آل اسحاق پابرجا بوده است، اما ظاهر کنونی این باغ بیشتر از همه مدیون تغییراتی است که کریم خان زند در آن انجام داده است. بنا های ساخته شده در این باغ در زمان شاه عباس صفوی، در زمان قاجار و در زمان کریم خان ساخته شدند که از این ساختمان ها فقط یک مورد آن ها را می توانید ببینید که البته زیاد لازم نیست نگران این موضوع باشید، چون بیشتر جذابیت این باغ در فضاسازی و محیط بیرونی آن است.
باغ دلگشا
این باغ که مربوط به دوره ساسانیان بوده در حکومت های صفویه و قاجاریه نیز مورد استفاده قرار گرفته است و در مهر ماه 1381 با شماره 912 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است. بیشترین درختی که در باغ دلگشا یافت میشود، درخت نارنج است و در ماه اردیبهشت و باز شدن شکوفههای زیبا، عطر و بویی دلانگیز فضای باغ را پر میکند. عمارت موجود در وسط این باغ را در دوران زندیه و به سبک معماری کاخ های ساسانی ساخته اند.
باغ عفیف آباد
باغ عفیف آباد که به آن باغ گلشن نیز می گویند یکی از باغ های تاریخی شیراز میباشد که در انتهای خیابان عفیف آباد واقع شده است و توسط ارتش اداره میشود. از آنجایی که یکی از موزه های بزرگ نظامی خاورمیانه در این باغ واقع شده است، این مکان رنگ و بوی نظامی به خود گرفته است. شما می توانید در گوشه کنار این باغ انواع ادوات نظامی و حتی توپ و تانک های بسیار قدیمی را مشاهده کنید.
نارنجستان قوام
نارنجستان قوام که به باغ قوام نیز مشهور است، بین سالهای 1267 تا 1275 در زمان حکومت ناصرالدین شاه قاجار و به دستور علی محمد خان قوام ساخته شد. باغ از دو قسمت بیرونی (موزه نارنجستان) و اندرونی (خانه زینتالملوک) تشکیل میشود که به وسیله یک تونل با یکدیگر مرتبط هستند. این بنا به عنوان دارالحکومه یا محل انجام امور سیاسی، نظامی و دیدار با نمایندگان دولتهای خارجی مورد استفاده قرار میگرفت.
خانه زینت الملوک
خانه زینتالملوک از خانههای تاریخی قاجاری در شهر شیراز است که تاریخ ساخت آن به حدود سال 1290 هجری قمری باز میگردد. این ساختمان به دست علی محمدخان قوامالملک دوم ساخته شد و محل زندگی زینتالملوک قوامی، دختر قوامالملک چهارم بوده. برای دیدن این خانه باغ زیبا به خیابان لطفعلی خان زند، ضلع غربی باغ نارنجستان قوام مراجعه کنید و به وسیله راهی زیرزمینی با باغ ارتباط دارد وارد این خانه زیبا شوید.
باغ جهان نما
یکی از قدیمی ترین باغهای شیراز، باغ جهان نما است. این باغ که در سال 1185 به دستور کریم خان زند ساخته شده است، مساحتی در حدود 2.8 هکتار دارد که 3500 متر آن فضای سبز میباشد درختان و گیاهان متنوعی از جمله درختهای تنومند و کهن سرو و نارنج، شمشاد سبز، رز هفت رنگ، بنفشه، اطلسی و گلهای داوودی را میتوانید در این باغ ببینید. این باغ مانند سایر آثار تاریخی دیگر دستخوش تعمیرات و ترمیم بوده است و برای همین گفته میشود که امروزه ظاهر این باغ با گذشته خود تفاوت زیادی دارد؛ اما با این حال اصلا زیبایی و شکوه خود را از دست نداده است.
باغ جنت